Waar zijn de KNRM Lifeguards?

Geen lifeguard in de buurt maar wel een noodgeval?
Bel 112, indien het geen nood betreft bel dan de politie of het kustwachtcentrum.
KNRM lifeguards verzorgen in de zomermaanden de strandbewaking op de vier Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Noodgevaltelefoonnummers bij nood
BEL 112 VOOR NOODGEVALLEN
BEL 0900-0111 VOOR KUSTWACHTCENTRUM
BEL 0900-8844 VOOR POLITIE ZONDER SPOED

Zwemmen in zee
In de zomervakantie zijn onze lifeguards op de genoemde locaties dagelijks aanwezig om de stranden te bewaken. Ze proberen iedere badgast een veilige stranddag te geven. Het bewakingsconcept van de KNRM is al 13 jaar gebaseerd op zonebewaking door middel van 2 rood/gele vlaggen aan de waterlijn. Op basis van een dagelijkse risico-inventarisatie zetten de lifeguards dit zwemvak uit. Binnen dit zwemvak houden lifeguards actief toezicht aan de waterlijn en worden conflicterende activiteiten als kite-, wind- en golfsurfen geweerd. Het zwemvak is beperkt in breedte om te kunnen garanderen dat een lifeguard in staat is binnen 3 minuten bij het slachtoffer te zijn.
De KNRM lifeguards geven informatie en tips en houden scherp in de gaten wat er op en in het water voor de kust gebeurt. Zo proberen lifeguards te voorkomen dat baders en zwemmers in problemen komen. Gebeurt dat tóch, dan gaan ze onmiddellijk te water voor een reddingsactie.  
Zwem gerust, maar bewust
Onze lifeguards kennen de gevaren van de zee en ‘lezen’ het water. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat strandgasten veilig kunnen recreëren. Ze zijn alert op wat er gebeurt in het water. Bij aflandige wind drijf je bijvoorbeeld snel weg als je de zee op gaat met luchtbedden, rubberbootjes of strandballen. Ook is het niet verstandig om te zwemmen waar je de bodem niet meer voelt en niet meer kunt staan.  Een groot gevaar voor zwemmers vanaf het strand zijn muien. In deze ruimte tussen twee zandbanken ontstaat een sterke stroming vanaf de kust naar zee. Door wind op zee ontstaan golven in de branding die de muistroom versterken. Muistromen komen bij zowel eb als vloed voor, bij slecht en mooi weer en bij grote en kleine golven. Onze lifeguards zijn geoefend in het herkennen van muien. In het zwemgebied tussen de vlaggen zijn geen muien. Twijfel je of de omstandigheden goed zijn om te zwemmen? Vraag het onze lifeguards of ga niet verder dan tot je knieën in het water. Ook goede zwemmers kunnen in een muistroom in problemen komen.

Bron: https://www.knrm.nl/preventie/veilig-het-water-op/strandbezoekers